Zima je obdobím, kdy naše tělo volá po teplých, sytých a výživných jídlech. Česká kuchyně nabízí celou řadu tradičních zimních receptů, které jsou nejen výborné ale také zahřejí. Ať už hledáte inspiraci pro rodinnou večeři, nebo chcete uvařit něco speciálního na sváteční stůl, následující zimní recepty vám nabídnou to pravé.
1. Svíčková na smetaně
Jedno z nejslavnějších českých jídel, které nesmí chybět v žádné domácnosti během zimy. Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem je ideální volbou pro rodinný oběd nebo večeři.
Ingredience:
- Hovězí maso (svíčková)
- Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- Cibule, bobkový list, nové koření, pepř
- Smetana, ocet, cukr
- Houskové knedlíky
Základem je pomalu dušené hovězí maso s kořenovou zeleninou. Směs se poté rozmixuje a zahustí smetanou. Podávejte s tradičními houskovými knedlíky.
TIP: Svíčková je ještě lepší druhý den, kdy chutě pořádně rozleží.
2. Guláš s knedlíkem
V zimě je hutný guláš oblíbenou volbou pro zahřátí. Tento pokrm můžete připravit ve velkém množství a snadno skladovat na další dny.
Ingredience:
- Hovězí maso (přední)
- Cibule, česnek, sladká paprika
- Majoránka, kmín, sůl, pepř
- Houskové knedlíky nebo chléb
Na cibuli osmahněte maso, přidejte papriku a další koření, a poté vše pomalu duste, dokud nebude maso měkké. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.
3. Bramborová polévka
Nic neprohřeje tělo tak jako horká bramborová polévka. Tento jednoduchý a levný recept je klasika české kuchyně, která vás nezklame.
Ingredience:
- Brambory, mrkev, celer, petržel
- Česnek, majoránka, kmín, pepř
- Smetana na zjemnění
Na másle osmahněte zeleninu, přidejte brambory a vařte do změknutí. Nakonec zjemněte smetanou a ochuťte česnekem a majoránkou.
4. Vepřo knedlo zelo
Další ikonické zimní jídlo je vepřo knedlo zelo. Vepřová pečeně podávaná s kysaným zelím a knedlíky je dokonalou volbou pro nedělní oběd.
Ingredience:
- Vepřová pečeně
- Kysané zelí
- Houskový nebo bramborový knedlík
- Cibule, česnek, sůl, pepř
Vepřovou pečeni pečte pomalu do měkka, podávejte s dušeným kysaným zelím a knedlíky.
5. Zapečené brambory s uzeným
Pokud hledáte něco rychlého a sytého, zapečené brambory s uzeným masem a sýrem jsou skvělou volbou.
Ingredience:
- Brambory, uzené maso
- Smetana, sýr
- Sůl, pepř, česnek
Brambory nakrájejte na plátky a vrstvěte do pekáče spolu s uzeným masem. Zalejte smetanou, posypte sýrem a pečte do zlatova.
Zimní kuchyně je bohatá na chutě a nabízí nespočet variací tradičních pokrmů. Kromě klasických receptů, jako je svíčková, guláš nebo vepřo knedlo zelo, můžete vyzkoušet i další skvělá zimní jídla. Mezi ně patří například krkonošské kyselo, které vás příjemně zasytí, nebo pečená kachna s červeným zelím, ideální pro slavnostní večeře. Pro rychlé a syté večeře je skvělou volbou zapečená krupicová kaše s máslem a skořicí, nebo uzená polévka, která vás zahřeje v těch nejmrazivějších dnech.
Nezáleží na tom, jestli připravujete jídlo pro rodinný oběd nebo hledáte něco rychlého na všední večer, česká zimní kuchyně nabízí spoustu možností, jak spojit tradici s chutí a pohodlím. Vyzkoušejte naše recepty a užijte si zimní atmosféru s teplými, chutnými a vydatnými pokrmy.