Volby tisku:

Tikka Masala

Tikka Masala má fascinující a poněkud záhadnou historii, která se vine mezi Indií a Velkou Británií. Tento populární recept vznikl jako fúze indických a britských kulinářských tradic. Což vedlo k jeho širokému přijetí a popularitě v obou kulturách.

Kořeny Tikka Masaly lze vysledovat k tradičním indickým technikám přípravy masa, zejména ke stylu tandoori. Kde jsou kousky masa marinovány v jogurtu a koření a poté pečeny v tradiční peci tandoor. Tento způsob přípravy masa má dlouhou historii v indické kuchyni a je oblíbený pro svou schopnost vytvořit šťavnaté a dobře prokořeněné maso.

Podle jedné z populárních teorií vznikla v 60. nebo 70. letech 20. století ve Velké Británii. Příběh praví, že v jedné indické restauraci v Glasgow si zákazník stěžoval, že jeho kuřecí tikka je příliš suché. Šéfkuchař proto improvizoval a vytvořil omáčku z rajčatového protlaku, smetany a různých koření, kterou přidal k pečenému masu. Toto improvizované jídlo se okamžitě stalo hitem a postupně se rozšířilo do dalších restaurací a domácností.

Další verze tvrdí, že Tikka Masala má své kořeny v indické mutní kuchyni. Kde byly různé druhy koření a omáček běžně používány k vytvoření bohatých a komplexních chutí. Tikka Masala tak může být považována za výsledek přirozené evoluce indických kulinářských tradic, které byly přizpůsobeny západním chutím.

Bez ohledu na přesný původ se Tikka Masala stala symbolem kulturní výměny a integrace. V roce 2001 ji britský ministr zahraničí Robin Cook dokonce nazval „skutečným britským národním jídlem“, což odráží její význam v britské kultuře.

Tikka Masala dnes zůstává jedním z nejpopulárnějších a nejznámějších indicko-britských jídel po celém světě, a to díky svému lahodnému spojení koření a jemné, krémové omáčky.

Použití
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 30 mins Čas na vaření: 60 mins Celkový čas: 1 hod 30 min
Porce 4
Marináda
  • 600 g kuřecích prsou
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Omáčka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g konzervovaných rajčat (nebo čerstvých, oloupaných a nakrájených)
  • 200 ml smetany ke šlehání (32% min.)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Pokyny
  1. Příprava kuřete

    V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu: jogurt, sůl, kmín, koriandr, kurkumu, pepř, chilli, garam masalu, zázvor, česnek a citronovou šťávu.

     Přidejte kuřecí kostky do marinády a dobře promíchejte, aby byly všechny kousky obalené. Nechte marinovat alespoň 60 minut, ideálně však přes noc v lednici.

  2. Příprava kuřete v troubě

    Předehřejte trouby na 180°C.
    Kuřecí kostky nechejte péct 25minut, dokud nejsou propečené a lehce opečené. Poté je odložte stranou.

  3. Příprava omáčky

    V hluboké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
    Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji do zlatova, asi 5-7 minut.
    Přidejte česnek a zázvor a smažte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
    Přidejte rajčatový protlak a smažte další 2 minuty.
    Přidejte konzervovaná rajčata a vařte na mírném ohni 10-15 minut, dokud směs nezměkne a chutě se neprolnou.
    Přidejte kmín, koriandr, kurkumu, pepř, chilli, garam masalu, sůl a cukr. Vařte dalších 10 minut, dokud omáčka lehce nezahustne.
    Přidejte smetanu a dobře promíchejte. Vařte dalších 5 minut.

  4. Dokončení a podávání

    Přidejte opečené kuřecí kostky do omáčky a promíchejte, aby byly všechny kousky dobře obalené.
    Vařte dalších 10 minut na mírném ohni, aby se chutě prolnuly.
    Nakonec posypte nasekaným čerstvým koriandrem.
    Podávejte horké s vařenou rýží, naanem nebo jiným indickým chlebem.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!