Kroupová polévka

Porce: 4 Celkový čas: 1 hod Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Kroupová polévka patří mezi pokrmy, které tvořily základ české stravy po staletí. Vychází z jednoduchých, dostupných surovin, které naši předci pěstovali a zpracovávali přímo na dvoře. Ječné kroupy – hlavní surovina této vydatné polévky – se vyráběly z loupaného ječmene, což byla v minulosti jedna z nejběžnějších obilovin v českých zemích. Ječmen dobře rostl i v méně úrodných oblastech a dal se snadno skladovat, což z něj činilo výbornou surovinu pro zimní měsíce.

Venkovské hospodyňky polévku připravovaly často bez masa. Chuť dodávala osmažená cibule, česnek, kořenová zelenina a oblíbená majoránka. Pokud měli štěstí na trochu špeku nebo zbytek uzeného masa, obohatily polévku i o živočišné bílkoviny. Kroupová polévka se tak stala symbolem skromnosti, šetrnosti a zároveň umění využít dostupné suroviny na maximum.

Kuchaři si ji rádi upravují podle svého – někteří přidávají houby, jiní klobásu nebo vejce. Vegani ocení čistě rostlinnou verzi s použitím zeleninového vývaru.

Díky obsahu vlákniny, vitamínů skupiny B a komplexních sacharidů představují ječné kroupy výživově hodnotnou složku jídelníčku. Polévka tak zasytí na dlouhou dobu a zároveň dodá tělu potřebnou energii bez zbytečné zátěže.

Kroupová polévka se hodí jako lehký oběd, večeře nebo jako první chod při slavnostnějším menu. V chladných měsících příjemně zahřeje a dodá tělu živiny, které podporují imunitu.

Připravte si kroupovou polévku podle osvědčeného receptu a objevte kouzlo české kuchyně v její nejčistší podobě. Vraťte se ke kořenům a ochutnejte tradiční recept, který obstál ve zkoušce času. Nehledejte složitosti – právě jednoduchost, sezónnost a sázka na základní suroviny dělají z kroupové polévky recept, ke kterému se budete rádi vracet.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Kroupová polévka

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 15 mins Čas na vaření 45 mins Celkový čas 1 hod
Porce: 4

Ingredience

Pokyny

  1. Pokud jste je nenamočili předem, propláchněte ječné kroupy horkou vodou a krátce povařte 10–15 minut zvlášť. Slijte a dejte stranou.

    Na sádle nebo oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli dozlatova.

    Přidejte očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte pár minut, aby zelenina získala barvu a chuť.

    Zalijte vývarem, přidejte předvařené kroupy, na kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř a česnek.

    Vařte cca 30 minut, dokud nejsou všechny suroviny měkké a chutě propojené. Na závěr dochuťte majoránkou a případně přidejte na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásku.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!

Klíčové slova: Kroupová polévka, kroupy, polévky

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.