Kroupová polévka patří mezi pokrmy, které tvořily základ české stravy po staletí. Vychází z jednoduchých, dostupných surovin, které naši předci pěstovali a zpracovávali přímo na dvoře. Ječné kroupy – hlavní surovina této vydatné polévky – se vyráběly z loupaného ječmene, což byla v minulosti jedna z nejběžnějších obilovin v českých zemích. Ječmen dobře rostl i v méně úrodných oblastech a dal se snadno skladovat, což z něj činilo výbornou surovinu pro zimní měsíce.
Venkovské hospodyňky polévku připravovaly často bez masa. Chuť dodávala osmažená cibule, česnek, kořenová zelenina a oblíbená majoránka. Pokud měli štěstí na trochu špeku nebo zbytek uzeného masa, obohatily polévku i o živočišné bílkoviny. Kroupová polévka se tak stala symbolem skromnosti, šetrnosti a zároveň umění využít dostupné suroviny na maximum.
Kuchaři si ji rádi upravují podle svého – někteří přidávají houby, jiní klobásu nebo vejce. Vegani ocení čistě rostlinnou verzi s použitím zeleninového vývaru.
Díky obsahu vlákniny, vitamínů skupiny B a komplexních sacharidů představují ječné kroupy výživově hodnotnou složku jídelníčku. Polévka tak zasytí na dlouhou dobu a zároveň dodá tělu potřebnou energii bez zbytečné zátěže.
Kroupová polévka se hodí jako lehký oběd, večeře nebo jako první chod při slavnostnějším menu. V chladných měsících příjemně zahřeje a dodá tělu živiny, které podporují imunitu.
Připravte si kroupovou polévku podle osvědčeného receptu a objevte kouzlo české kuchyně v její nejčistší podobě. Vraťte se ke kořenům a ochutnejte tradiční recept, který obstál ve zkoušce času. Nehledejte složitosti – právě jednoduchost, sezónnost a sázka na základní suroviny dělají z kroupové polévky recept, ke kterému se budete rádi vracet.

Kroupová polévka
Ingredience
Pokyny
-
Pokud jste je nenamočili předem, propláchněte ječné kroupy horkou vodou a krátce povařte 10–15 minut zvlášť. Slijte a dejte stranou.
Na sádle nebo oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidejte očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte pár minut, aby zelenina získala barvu a chuť.
Zalijte vývarem, přidejte předvařené kroupy, na kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř a česnek.
Vařte cca 30 minut, dokud nejsou všechny suroviny měkké a chutě propojené. Na závěr dochuťte majoránkou a případně přidejte na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásku.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!