Tahle jednoduchá pepřová omáčka je přesně ten typ receptu, který se hodí do jakékoliv situace – ať už chystáte rychlou večeři pro rodinu, nebo chcete udělat dojem na hosty. Její příprava je tak snadná, že ji zvládne i ten největší začátečník v kuchyni. Není lepší způsob, jak proměnit obyčejný steak nebo pečené brambory v něco opravdu výjimečného. Navíc tahle omáčka přináší to, co mám na vaření nejraději: velký efekt s minimální námahou.
Pamatuji si, jak jsem se poprvé pustil do pepřové omáčky. Vždycky jsem si představoval, že budu potřebovat několik druhů pepře, tajemné koření, nebo nějaké speciální kulinářské triky. Ale když jsem zjistil, jak jednoduché to vlastně je, úplně mi to změnilo pohled na svět omáček. Najednou jsem měl v rukou recept, který je nejen rychlý, ale navíc i úžasně dobrý. Je to přesně ten typ omáčky, kterou můžete během několika minut přidat ke svému oblíbenému masu nebo zelenině, a rázem z ní uděláte hvězdu celého večera.
Co je na této omáčce ještě úžasnější, je to, že se dá snadno přizpůsobit vašim preferencím. Máte rádi jemnější chuť? Můžete ubrat na pepři. Naopak, pokud chcete něco výraznějšího, přidejte chilli. A pokud chcete do omáčky přidat trochu luxusu, stačí kapka koňaku nebo brandy – výsledkem bude krémovější a hlubší chuť, která z omáčky udělá ideální doplněk na slavnostní večeře.
Omáčka je skvělá nejen k steakům. Já ji například rád používám i na těstoviny, když chci něco rychlého bezkonkurenčně dobrého. Dokonce jsem ji jednou zkusil s pečenou zeleninou a musím říct, že to byl krok správným směrem. Takže ať už hledáte recept na rychlou večeři po dlouhém dni, nebo se chystáte na velkolepý nedělní oběd, tahle pepřová omáčka vás nezklame. Je to jedna z těch stálic, které si po prvním vyzkoušení zamilujete a budete se k ní vracet znovu a znovu. Tuhle omáčku, zvládne opravdu každý!
Jednoduchá pepřová omáčka
Ingredience
Pokyny
-
-
V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte hrubě mletý / drcený pepř. Pepř nechte několik minut opékat, aby se uvolnila jeho vůně a chuť, ale dejte pozor, aby se nepřipálil.
-
Do pánve přilijte vývar a přiveďte k varu. Pokud používáte koňak nebo brandy, přidejte jej nyní a nechte směs lehce probublávat, dokud se alkohol neodpaří (cca 2 minuty).
-
Snižte plamen na minimum a postupně přilévejte smetanu. Za stálého míchání nechte omáčku prohřívat, dokud nezhoustne (asi 5 minut). Pokud chcete řidší omáčku, můžete přidat více vývaru nebo smetany.
-
Na závěr omáčku osolte podle chuti. Pokud chcete výraznější chuť pepře, můžete přidat ještě trochu čerstvě mletého pepře.
-
Pepřová omáčka je ideální ke steakům, grilovanému masu nebo jako doplněk k pečeným bramborám. Můžete ji také použít k těstovinám nebo zeleninovým pokrmům pro dodání výrazné chuti.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!
-
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 180kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 15g24%
- Celkový obsah sacharidů 4g2%
- Bílkovina 2g4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.