Čočková polévka patří mezi oblíbené zimní klasiky, které zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Její příprava je snadná, rychlá a výsledkem je vydatná polévka, která potěší všechny milovníky zdravé kuchyně. Zelená nebo hnědá čočka je základem tohoto jídla, bohatého na bílkoviny a vlákninu, takže zasytí na delší dobu a zároveň podporuje trávení. Kombinace zeleniny jako mrkev, celer a brambory dodává polévce příjemnou texturu a jemnou sladkost, která se skvěle doplňuje s chutí čerstvých bylinek a koření.
Pro optimální chuť a nutriční hodnoty doporučujeme používat kvalitní suroviny od Vital Country.
Čočka je známá svou výživovou hodnotou, obsahuje vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Je vhodná pro vegetariány, vegany, ale i pro ty, kdo chtějí obohatit svůj jídelníček o zdravé a vydatné jídlo. V kombinaci s dalšími ingrediencemi vytváří pokrm, který je chutný a výživný, aniž by se musel obětovat čas na přípravu. Stačí polévku dochutit solí, pepřem a několika voňavými bylinkami jako čerstvá petrželka. Lehké koření jako kmín a paprika dodají pokrmu příjemně hřejivou notu, která z něj dělá ideální jídlo pro chladnější večery.
Další výhodou tohoto receptu je jeho jednoduchost. Přestože na první pohled může vypadat jako komplexní, není potřeba trávit hodiny u sporáku. Všechny ingredience se postupně přidají do jednoho hrnce, kde se nechají vařit, až se chutě dokonale spojí. Takže i méně zkušený kuchař zvládne přípravu bez problémů. Navíc se jedná o skvělé jídlo na další dny – polévku můžete jednoduše ohřát a stále bude chutnat stejně skvěle.
A pokud chcete polévku posunout na další úroveň, přidejte na závěr pár kapek olivového oleje a ozdobte ji čerstvě nasekanou petrželkou. Fabini vám nabídne výběr kuchyňských doplňků, které vám pomohou připravit každé jídlo jako profesionál. Nejenže se s těmito tipy dočkáte výjimečné chuti, ale vaše polévka bude také skvěle vypadat.
Čočková polévka je tedy jednoduchá na přípravu, výživná a nesmírně chutná. Navíc ji můžete přizpůsobit podle svých preferencí a potřeb. Zkuste tento recept a uvidíte, že se rychle stane stálicí vašeho jídelníčku!
Čočková polévka
Ingredience
Pokyny
-
- Připravte si čočku - pokud jste nepoužili předem namočenou čočku, důkladně ji propláchněte a namočte alespoň na 1 hodinu. Namočená čočka se rychleji uvaří.
- V hrnci zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí (cca 3-4 minuty). Poté přidejte česnek a restujte další minutu.
- Přidejte nakrájenou mrkev a celer a krátce poduste, asi 5 minut. Zelenina by měla být měkká, ale ne zcela uvařená.
- Vmíchejte rajčatový protlak a restujte ještě 2 minuty, dokud se nespojí se zeleninou.
- Přidejte namočenou čočku, bramboru (pokud ji používáte), zeleninový vývar, bobkový list, kmín a papriku. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Vařte na mírném ohni asi 25-30 minut, dokud čočka a zelenina nejsou měkké. Pravidelně míchejte.
- Podávejte horké, ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou a s kapkou olivového oleje na povrchu.
Čočková polévka je ideální jako sytá polévka k obědu nebo večeři. Můžete ji podávat s čerstvým pečivem nebo celozrnným chlebem. Vhodná je i jako zdravá příloha k hlavním chodům nebo jako plnohodnotné vegetariánské jídlo.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 290kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 4g7%
- Nasycené tuky 12g60%
- Sodík 580mg25%
- Celkový obsah sacharidů 12g4%
- Vláknina 12g48%
- Cukry 6g
- Bílkovina 12g24%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.