Volby tisku:

Caesar salát

Caesar salát pochází z roku 1924 a jeho vznik je spojen s italským kuchařem Caesarem Cardinim. Cardini, který emigroval do Spojených států, se později usadil v Tijuaně v Mexiku. Zde vlastnil a provozoval restauraci Caesar’s. V době prohibice se Tijuana stala oblíbenou destinací pro Američany, kteří hledali místo, kde by mohli volně konzumovat alkohol. To přilákalo mnoho turistů a tím i mnoho zákazníků do Cardiniho restaurace.

Podle nejznámější verze legendy připravil Caesar salát během rušného dne, kdy restaurace hostila velké množství návštěvníků na oslavu Dne nezávislosti. Zásoby v kuchyni byly téměř vyčerpány, a tak Cardini použil dostupné ingredience, aby vytvořil něco výjimečného a rychle servírovatelného. Použil římský salát, olivový olej, syrové vejce, parmazán, krutony, česnek, worcestrovou omáčku a citronovou šťávu. Dresink připravoval přímo u stolu, což bylo pro hosty zajímavé a přidalo to na zážitku.

Salát rychle získal popularitu díky své jedinečné kombinaci chutí a textur. Zájem o něj rostl také díky návštěvníkům z Hollywoodu a dalších prominentních míst, kteří navštěvovali Tijuanua a přinášeli zpět do Spojených států chválu na tento nový salát. Jednoduchost, ale zároveň sofistikovanost chuti, přitáhla pozornost a Caesar salát se začal objevovat i v amerických restauracích.

S rozšířením receptu vznikaly různé variace. Lidé přidávali kuřecí maso, krevety, ančovičky nebo avokádo, čímž dělali salát sytější a všestrannější. Vznikaly také různé varianty dresinku, kde některé vynechávaly syrové vejce kvůli obavám z bezpečnosti potravin.

Dnes je Caesar salát považován za klasiku světové kuchyně a mnohé restaurace ho mají ve svých jídelních lístcích. I když existuje mnoho verzí, původní receptura zůstává oblíbenou pro svou jednoduchost a harmonii chutí, které spojují křupavé krutony, svěží římský salát a bohatý, krémový dresink. Caesar Cardini by byl jistě pyšný na to, jak daleko se jeho originální salát dostal a jak velký vliv měl na gastronomii po celém světě.

Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 25 mins Celkový čas: 25 min
Teplota 180  °C
Porce 4
Pro období Léto
Na salát
  • 2 hlávky římského salátu
  • 100 g bílého pečiva (např. bagety)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmazánu
  • Na dresink
  • 1 žloutek
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ančovičky
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • Sůl a pepř podle chuti
Pokyny
  1. Příprava

    Omyjte římský salát pod tekoucí vodou a nechte oschnout. Poté ho natrhejte na menší kousky.

    Předehřejte troubu na 180°C a nakrájejte pečivo na malé kostky.

    Rozložte kostky pečiva na plech, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte.

    Pečte v troubě přibližně 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.

  2. Dresink

    V misce smíchejte žloutek, dijonskou hořčici, nadrcený česnek, nasekané ančovičky, worcestrovou omáčku a citronovou šťávu.

    Pomalu přilévejte olivový olej za stálého míchání, až se vytvoří hladký a hustý dresink.

    Přidejte strouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.

  3. Kompletace

    Větší misku naplňte natrhaným římským salátem.

    Přidejte krutony.

    Přelijte dresinkem a důkladně promíchejte, aby byl salát rovnoměrně obalený dresinkem.

    Na závěr posypte plátky parmazánu.

     

  4. Tipy

    Podávejte ihned po přípravě, aby krutony zůstaly křupavé.

    Jedná se o tradiční recept, pokud chcete, přidejte na salát kuřecí maso, rybu nebo krevety.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!