Caesar salát

Porce: 4 Celkový čas: 25 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Caesar salát pochází z roku 1924 a jeho vznik je spojen s italským kuchařem Caesarem Cardinim. Cardini, který emigroval do Spojených států, se později usadil v Tijuaně v Mexiku. Zde vlastnil a provozoval restauraci Caesar’s. V době prohibice se Tijuana stala oblíbenou destinací pro Američany, kteří hledali místo, kde by mohli volně konzumovat alkohol. To přilákalo mnoho turistů a tím i mnoho zákazníků do Cardiniho restaurace.

Podle nejznámější verze legendy připravil Caesar salát během rušného dne, kdy restaurace hostila velké množství návštěvníků na oslavu Dne nezávislosti. Zásoby v kuchyni byly téměř vyčerpány, a tak Cardini použil dostupné ingredience, aby vytvořil něco výjimečného a rychle servírovatelného. Použil římský salát, olivový olej, syrové vejce, parmazán, krutony, česnek, worcestrovou omáčku a citronovou šťávu. Dresink připravoval přímo u stolu, což bylo pro hosty zajímavé a přidalo to na zážitku.

Salát rychle získal popularitu díky své jedinečné kombinaci chutí a textur. Zájem o něj rostl také díky návštěvníkům z Hollywoodu a dalších prominentních míst, kteří navštěvovali Tijuanua a přinášeli zpět do Spojených států chválu na tento nový salát. Jednoduchost, ale zároveň sofistikovanost chuti, přitáhla pozornost a Caesar salát se začal objevovat i v amerických restauracích.

S rozšířením receptu vznikaly různé variace. Lidé přidávali kuřecí maso, krevety, ančovičky nebo avokádo, čímž dělali salát sytější a všestrannější. Vznikaly také různé varianty dresinku, kde některé vynechávaly syrové vejce kvůli obavám z bezpečnosti potravin.

Dnes je Caesar salát považován za klasiku světové kuchyně a mnohé restaurace ho mají ve svých jídelních lístcích. I když existuje mnoho verzí, původní receptura zůstává oblíbenou pro svou jednoduchost a harmonii chutí, které spojují křupavé krutony, svěží římský salát a bohatý, krémový dresink. Caesar Cardini by byl jistě pyšný na to, jak daleko se jeho originální salát dostal a jak velký vliv měl na gastronomii po celém světě.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Caesar salát

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 25 mins Celkový čas 25 min
Teplota: 180  °C Porce: 4
Pro období: Léto

Na salát

Na dresink

Pokyny

  1. Příprava

    Omyjte římský salát pod tekoucí vodou a nechte oschnout. Poté ho natrhejte na menší kousky.

    Předehřejte troubu na 180°C a nakrájejte pečivo na malé kostky.

    Rozložte kostky pečiva na plech, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte.

    Pečte v troubě přibližně 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.

  1. Dresink

    V misce smíchejte žloutek, dijonskou hořčici, nadrcený česnek, nasekané ančovičky, worcestrovou omáčku a citronovou šťávu.

    Pomalu přilévejte olivový olej za stálého míchání, až se vytvoří hladký a hustý dresink.

    Přidejte strouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.

  1. Kompletace

    Větší misku naplňte natrhaným římským salátem.

    Přidejte krutony.

    Přelijte dresinkem a důkladně promíchejte, aby byl salát rovnoměrně obalený dresinkem.

    Na závěr posypte plátky parmazánu.

     

  1. Tipy

    Podávejte ihned po přípravě, aby krutony zůstaly křupavé.

    Jedná se o tradiční recept, pokud chcete, přidejte na salát kuřecí maso, rybu nebo krevety.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.