Brokolicová polévka

Porce: 4 Celkový čas: 30 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Brokolicová polévka je skvělým způsobem, jak si dopřát něco teplého a výživného, aniž byste strávili hodiny u sporáku. Má jemnou, krémovou konzistenci, příjemnou chuť a zároveň dodá tělu spoustu vitamínů a minerálů. Brokolice je totiž bohatá na vitamín C, K a vlákninu, takže tahle polévka nejen zahřeje, ale také prospěje vašemu zdraví ( vitamíny na – Lékarna.cz ).

Příprava je velmi snadná a zvládne ji opravdu každý. Stačí si nachystat brokolici, kterou rozdělíte na růžičky, a pokud chcete využít i její stonek (což doporučuji, protože obsahuje spoustu chuti a živin), stačí ho oloupat a nakrájet na menší kousky. K tomu přidáte cibuli, bramboru a česnek, které polévce dodají plnější chuť.

Začínáme tím, že na troše olivového oleje nebo másla osmahneme cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek, který rozvoní celou kuchyni, ale pozor, aby se nespálil – stačí mu opravdu jen pár vteřin. Poté přidáme bramboru, brokolici a zalijeme zeleninovým vývarem.

Všechno společně vaříme asi 15 minut, dokud nejsou brambory i brokolice krásně měkké. V tu chvíli přichází na řadu mixování. Pokud máte rádi polévku s kousky zeleniny, můžete část směsi vyjmout, rozmixovat zbytek a pak ji vrátit zpět. Pokud preferujete hladký krém, rozmixujte vše dohladka. Přidáme smetanu, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Ochutnáme a případně dochutíme.

Polévka je teď krásně jemná a krémová, takže ji stačí už jen servírovat. Skvěle chutná s čerstvým pečivem, křupavými krutony nebo trochou strouhaného parmazánu na ozdobu. Pokud si chcete recept odlehčit, můžete smetanu vynechat nebo ji nahradit rostlinnou alternativou.

Celá příprava vám zabere asi půl hodiny, takže se hodí i na rychlý oběd nebo lehkou večeři. Polévku si můžete snadno přizpůsobit podle své chuti, například přidat trochu špenátu nebo hrášku pro ještě výraznější barvu a více vitamínů. Skvěle se hodí i pro přípravu do zásoby – můžete ji uložit do lednice na dva až tři dny nebo si část zamrazit na později.

Jednoduchá, chutná a výživná – taková je tahle brokolicová polévka, která vás zahřeje a dodá energii. Pokud máte rádi krémové polévky, určitě si ji oblíbíte a budete se k ní vracet.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Brokolicová polévka

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 10 mins Čas na vaření 20 mins Celkový čas 30 min
Porce: 4

Popis

Ingredience

Pokyny

    • Očistěte brokolici, cibuli, česnek a brambory. Nakrájejte na menší kousky.
    • Na olivovém oleji osmahněte cibuli do sklovata, přidejte česnek.
    • Přidejte brambory a brokolici, zalijte vývarem a vařte 15 minut.
    • Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek.
    • Prohřejte a podávejte s parmazánem nebo krutony.

    Tipy a varianty receptu

    Veganská verze – Použijte rostlinnou smetanu a vynechte máslo.
    Bezlepková verze – Tento recept je přirozeně bezlepkový.
    Zdravější varianta – Místo smetany použijte mléko nebo jen více vývaru.
    Obměna – Přidejte hrst baby špenátu pro ještě více vitamínů.

     

    Proč si tuto polévku zamilujete?

    ✔ Bohatá na vitamíny C, K a vlákninu
    ✔ Skvělá pro imunitu a zdravé trávení
    ✔ Nízkokalorická a vhodná i pro dietní stravu
    ✔ Rychlá a jednoduchá na přípravu

     

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!


Nutriční hodnoty

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 190kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 11g17%
Celkový obsah sacharidů 18g6%
Vláknina 4g16%
Bílkovina 6g12%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Klíčové slova: brokolicová polévka, zdravá polévka, krémová polévka, rychlý recept

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.