Blue cheese dip

Porce: 6 Celkový čas: 10 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Blue cheese dip je oblíbená omáčka s intenzivní chutí a krémovou konzistencí. Skvěle se hodí k zelenině, chipsům, křídlům nebo jako pomazánka na sendviče. Tento recept kombinuje smetanovou jemnost sýrů jako Roquefort, Gorgonzola nebo Stilton a dodává jí výraznou chuť.

Modrý sýr má dlouhou historii, sahající až do starověkého Říma. Výroba tohoto sýra probíhala díky přirozené plísni Penicillium, která mu dodává typickou pikantní chuť. Oblíbený blue cheese dip vznikl v USA jako příloha k Buffalo wings v 60. letech. Od té doby se stal neodmyslitelnou součástí americké kuchyně. Dnes je oblíbený po celém světě a existuje mnoho jeho variací.

Jak připravit dokonalý blue cheese dip

Tento recept je jednoduchý a rychlý. Stačí smíchat modrý sýr, zakysanou smetanu, majonézu, citronovou šťávu a koření. Výsledkem je perfektní omáčka s jemnou, ale výraznou chutí. Nejlepší je nechat dip odležet v lednici, aby se chutě spojily.

Lze ho využít jako zálivku na saláty, pomazánku na sendviče nebo dochucovadlo pro grilované maso. Díky své univerzálnosti se stane nezbytnou součástí vaší kuchyně.

Blue cheese dip lze snadno přizpůsobit různým chutím a dietním požadavkům. Pokud preferujete zdravější variantu, nahraďte majonézu řeckým jogurtem. Pro veganskou verzi lze použít rostlinnou alternativu sýra a veganskou majonézu.

Pro pikantnější verzi přidejte trochu chilli nebo srirachy. Milovníci jemnější chuti mohou použít smetanový sýr pro vyváženější variantu. Pokud chcete řidší konzistenci, stačí přidat podmáslí nebo mléko.

Jak se vyrábí sýr s modrou plísní?

Sýry s modrou plísní, známé také jako blue cheese, jsou jedinečné díky své intenzivní chuti a typickým modrozeleným žilkám. Mezi nejznámější druhy patří Roquefort, Gorgonzola, Stilton nebo Bleu d’Auvergne. Výroba těchto sýrů je specifická a zahrnuje pečlivě kontrolovaný proces zrání.

Více o výrobě sýra s modoru plísní se můžete dočíst v článku – Sýry s modrou plísní -. ( Nejedná se o návod k výrobě )

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Blue cheese dip

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 10 mins Celkový čas 10 min
Porce: 6

Ingredience

Pokyny

  1. Modrý sýr rozmačkejte vidličkou na menší kousky. Pokud chcete hladší konzistenci, můžete jej zpracovat v mixéru.

    V míse smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, citronovou šťávu, ocet, worcestrovou omáčku, prolisovaný česnek, sůl a pepř.

    Vmíchejte rozdrobený modrý sýr a dobře promíchejte. Pokud chcete dip jemnější, část směsi můžete rozmixovat a druhou část ponechat s kousky sýra.

    Pokud je dip příliš hustý, přidejte 1–2 lžíce mléka nebo podmáslí a promíchejte do požadované konzistence.

    Nejlepší chuť získá dip, pokud ho necháte alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě spojily.

    Posypte čerstvou pažitkou nebo petrželkou a podávejte.

    Jako dip: Perfektní k čerstvé zelenině (mrkev, celer, paprika, okurka, cherry rajčata).
    K masu: Ideální k Buffalo křídlům, steakům nebo grilovanému kuřeti.
    K chipsům: Skvělé k bramborovým nebo tortillovým chipsům.
    Jako pomazánka: Výborné na sendviče, burgery nebo wrapy.
    Dressing: Stačí naředit mlékem a použít jako zálivku na salát.

    Lednice: Až 5 dní v uzavřené nádobě.
    Mražení: Nedoporučuje se.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!

    Vyzkoušeli jste tento recept? Podělte se o vaši zkušenost v komentářích 🧀😋


Nutriční hodnoty

Porce 6


Množství na porci
Kalorie 150kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 15g24%
Nasycené tuky 4g20%
Sodík 250mg11%
Celkový obsah sacharidů 2g1%
Cukry 1g
Bílkovina 3g6%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Klíčové slova: Blue cheese, dip, modrý sýr, plísňový sýr

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.