Caesar salát pochází z roku 1924 a jeho vznik je spojen s italským kuchařem Caesarem Cardinim. Cardini, který emigroval do Spojených států, se později usadil v Tijuaně v Mexiku. Zde vlastnil a provozoval restauraci Caesar’s. V době prohibice se Tijuana stala oblíbenou destinací pro Američany, kteří hledali místo, kde by mohli volně konzumovat alkohol. To přilákalo mnoho turistů a tím i mnoho zákazníků do Cardiniho restaurace.
Podle nejznámější verze legendy připravil Caesar salát během rušného dne, kdy restaurace hostila velké množství návštěvníků na oslavu Dne nezávislosti. Zásoby v kuchyni byly téměř vyčerpány, a tak Cardini použil dostupné ingredience, aby vytvořil něco výjimečného a rychle servírovatelného. Použil římský salát, olivový olej, syrové vejce, parmazán, krutony, česnek, worcestrovou omáčku a citronovou šťávu. Dresink připravoval přímo u stolu, což bylo pro hosty zajímavé a přidalo to na zážitku.
Salát rychle získal popularitu díky své jedinečné kombinaci chutí a textur. Zájem o něj rostl také díky návštěvníkům z Hollywoodu a dalších prominentních míst, kteří navštěvovali Tijuanua a přinášeli zpět do Spojených států chválu na tento nový salát. Jednoduchost, ale zároveň sofistikovanost chuti, přitáhla pozornost a Caesar salát se začal objevovat i v amerických restauracích.
S rozšířením receptu vznikaly různé variace. Lidé přidávali kuřecí maso, krevety, ančovičky nebo avokádo, čímž dělali salát sytější a všestrannější. Vznikaly také různé varianty dresinku, kde některé vynechávaly syrové vejce kvůli obavám z bezpečnosti potravin.
Dnes je Caesar salát považován za klasiku světové kuchyně a mnohé restaurace ho mají ve svých jídelních lístcích. I když existuje mnoho verzí, původní receptura zůstává oblíbenou pro svou jednoduchost a harmonii chutí, které spojují křupavé krutony, svěží římský salát a bohatý, krémový dresink. Caesar Cardini by byl jistě pyšný na to, jak daleko se jeho originální salát dostal a jak velký vliv měl na gastronomii po celém světě.
Caesar salát
Na salát
Na dresink
Pokyny
-
Příprava
Omyjte římský salát pod tekoucí vodou a nechte oschnout. Poté ho natrhejte na menší kousky.
Předehřejte troubu na 180°C a nakrájejte pečivo na malé kostky.
Rozložte kostky pečiva na plech, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte.
Pečte v troubě přibližně 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.
-
Dresink
V misce smíchejte žloutek, dijonskou hořčici, nadrcený česnek, nasekané ančovičky, worcestrovou omáčku a citronovou šťávu.
Pomalu přilévejte olivový olej za stálého míchání, až se vytvoří hladký a hustý dresink.
Přidejte strouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.
-
Kompletace
Větší misku naplňte natrhaným římským salátem.
Přidejte krutony.
Přelijte dresinkem a důkladně promíchejte, aby byl salát rovnoměrně obalený dresinkem.
Na závěr posypte plátky parmazánu.
-
Tipy
Podávejte ihned po přípravě, aby krutony zůstaly křupavé.
Jedná se o tradiční recept, pokud chcete, přidejte na salát kuřecí maso, rybu nebo krevety.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!