Cuketový krém

Porce: 4 Celkový čas: 45 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Historie cuketového krému

Cuketový krém, stejně jako mnoho jiných polévek, má svou historii spojenou s dostupností a využíváním sezónní zeleniny. Historie této polévky není přímo dokumentována jako u některých starších a tradičnějších pokrmů, ale její kořeny můžeme hledat ve vývoji kuchyní různých kultur, které se adaptovaly na dostupné suroviny.

Původ cukety

Cuketa je kultivar tykve obecné (Cucurbita pepo), rostliny pocházející z amerického kontinentu, konkrétně z oblastí dnešního Mexika a střední Ameriky. Tykev obecná byla domestikována před více než 7000 lety. Cukety, jak je známe dnes, se začaly šlechtit a pěstovat v Itálii během 19. století. Slovo „cuketa“ pochází z italského „zucchini“, což je zdrobnělina slova „zucca“ (tykev).

Polévky a krémy v historii

Polévky byly vždy nedílnou součástí lidské stravy, a to už od dob, kdy se lidé naučili vařit v hrncích nad ohněm. Použití zeleniny, jako jsou cukety, v polévkách bylo přirozené v oblastech, kde byla tato zelenina hojně dostupná. Krémové polévky se staly populárními v Evropě v 19. a 20. století, kdy kuchaři začali experimentovat s různými způsoby zahušťování a dochucování polévek.

Moderní verze cuketového krému

Cuketový krém, jak jej známe dnes, je výsledkem kombinace tradičních kuchyňských technik a moderního přístupu k zdravé stravě. Polévka se stala oblíbenou v domácnostech po celém světě díky své jednoduchosti, výživové hodnotě a možnosti využití sezónních surovin.

Moderní recepty často zahrnují použití smetany, která dodává polévce jemnost a bohatou chuť. Varianty receptu mohou také obsahovat další zeleninu, bylinky nebo koření podle místních chutí a dostupnosti.

Kulturní adaptace

Cuketový krém se adaptoval v různých kulturách a regionech. V některých oblastech může být dochucován specifickými místními bylinkami a kořením, v jiných může být podáván s různými druhy pečiva nebo krutonů. Tato polévka se tak stala příkladem globálního jídla, které může být upravováno a přizpůsobováno podle kulturních preferencí a dostupnosti ingrediencí.

I když cuketový krém nemá bohatou historickou dokumentaci jako některé jiné tradiční pokrmy, jeho popularita v moderní kuchyni je nepopiratelná. Recept se neustále vyvíjí a přizpůsobuje, což zajišťuje jeho místo na jídelníčku mnoha rodin po celém světě.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Cuketový krém

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 45 mins Celkový čas 45 min
Porce: 4
Pro období: Léto

Ingredience

Pokyny

  1. Cukety omyjte, odřízněte konce a nakrájejte je na kostičky (není nutné loupat).

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.

    Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.

    Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

    V hrnci zahřejte olivový olej na střední teplotu.

    Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji asi 5 minut, dokud nezesklovatí.

    Přidejte česnek a restujte další 1–2 minuty, až začne vonět.

    Přidejte nakrájené cukety a brambory do hrnce. Promíchejte a restujte další 5 minut.

    Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.

    Snižte teplotu a vařte asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

    Když je zelenina měkká, použijte ponorný mixér (nebo přelijte do stolního mixéru) a rozmixujte do hladka.

    Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.

    Přidejte smetanu a dobře promíchejte.

    Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.

    Prohřejte polévku, ale již nevařte.

    Nalijte polévku do misek.

    Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s kouskem čerstvého chleba nebo krutony.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!

     

     

     

     

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.