Marináda pro dokonalá pečená kolena a žebra

pečené koleno

Pečené vepřové koleno a žebra jsou pravou pochoutkou pro milovníky poctivé, šťavnaté a křupavé pečeně. Tajemství dokonalé chuti však spočívá především v marinádě, která masu dodá nejen bohatou chuť, ale také ho změkčí a zajistí, že se bude doslova rozpadat na jazyku.

Jakou marinádu tedy použít, aby byla vaše pečená kolena a žebra nepřekonatelná? Přinášíme osvědčené recepty na nejlepší marinády!


Základní suroviny pro marinádu

Při přípravě marinády na kolena a žebra je důležité zvolit vyváženou kombinaci surovin. Klíčové složky zahrnují:

  • Olej – napomáhá vstřebání chuti koření do masa a zabraňuje vysychání.
  • Kyselé složky (pivo, ocet, citronová šťáva, hořčice) – změkčují maso a dodávají mu specifickou chuť.
  • Sladké složky (med, třtinový cukr, javorový sirup) – podporují karamelizaci a vytvářejí krásnou křupavou kůrku.
  • Koření a bylinky – pepř, paprika, kmín, česnek, rozmarýn, tymián a další podle chuti.

1. Tradiční pivní marináda (ideální pro koleno i žebra)

Tato marináda je klasikou české kuchyně a skvěle se hodí k vepřovým specialitám. Pivo masu dodá jemnou hořkost a krásně ho zkřehne.

Ingredience:

  • 500 ml černého piva
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience v míse a důkladně promíchejte.
  2. Maso důkladně potřete marinádou a nechte ho v ní alespoň 12 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
  3. Pečte pomalu při 160 °C asi 2–3 hodiny, dokud nebude maso měkké. Na závěr zvyšte teplotu na 200 °C pro krásnou křupavou kůrku.

2. Medovo-hořčičná marináda (pro milovníky sladko-pikantní chuti)

Med a hořčice tvoří skvělou kombinaci, která dodává masu jemnou sladkost a pikantní podtón.

Ingredience:

  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce jablečného octa

Postup:

  1. Všechny ingredience dobře promíchejte a potřete jimi maso.
  2. Marinujte minimálně 6 hodin, nejlépe však přes noc.
  3. Pečte pomalu při 160 °C a ke konci potřete další vrstvou medovo-hořčičné marinády pro extra glazuru.

3. Pikantní BBQ marináda (perfektní na žebra)

Tato marináda dodá žebrům výraznou, lehce kouřovou chuť a skvělou křupavou krustu.

Ingredience:

  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce medu nebo třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře

Postup:

  1. Smíchejte všechny suroviny a nechte marinádu chvíli odležet, aby se chutě propojily.
  2. Maso naložte alespoň na 8 hodin.
  3. Pečte pomalu při 150 °C zakryté alobalem, a poté odkryjte a dopečte na vyšší teplotu pro krásně křupavou krustu.

Jak dlouho marinovat?

Aby marináda měla ten správný efekt, je dobré nechat maso marinovat dostatečně dlouho:

  • Koleno – minimálně 12 hodin, ideálně 24 hodin.
  • Žebra – minimálně 6 hodin, ale delší marinování (až 24 hodin) jim jen prospěje.

Tip: Pokud chcete marinování urychlit, můžete maso propíchat vidličkou nebo jemně naříznout, aby marináda lépe pronikla dovnitř.


Závěr

Ať už zvolíte tradiční pivní marinádu, sladko-pikantní medovo-hořčičnou variantu nebo ostrou BBQ omáčku, správná marináda posune vaše pečené koleno a žebra na novou úroveň. Klíčem je dlouhé marinování a pomalé pečení, které zajistí dokonale měkké a šťavnaté maso s křupavou krustou.

Podávejte s čerstvým chlebem, hořčicí, křenem nebo zelím a užijte si pravou hostinu!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.