Je ikonickým pokrmem kanadské kuchyně, který kombinuje křupavé domácí hranolky, sýr a bohatou gravy omáčku. Ačkoliv na první pohled vypadá jako obyčejný fast food, jeho historie sahá do 50. let 20. století a dodnes je předmětem diskuzí.
Původ poutine se přisuzuje provincii Québec, kde se objevilo v malých venkovských restauracích. Jedna z nejznámějších teorií říká, že pokrm vznikl ve vesnici Warwick, když si hosté objednali hranolky se sýrovými kousky dohromady. Majitel restaurace údajně prohlásil, že to bude „pěkný nepořádek“ – což ve francouzském quebeckém slangu znamená právě „poutine“. Omáčka gravy se k jídlu začala přidávat později, aby hranolky zůstaly déle teplé a chutné.
V průběhu let se stal oblíbeným po celé Kanadě a později i v USA. Dnes se objevuje nejen v běžných fast foodech, ale i v luxusních restauracích, kde se připravuje s kachním masem, lanýži nebo foie gras. Existují různé regionální varianty – v Montrealu je populární Montreal Smoked Meat Poutine, v západní Kanadě se podává s trhaným vepřovým masem, zatímco vegetariánské verze se objevují v Torontu.
Poutine je natolik populární, že se v Kanadě konají festivaly jako La Poutine Week, kde restaurace soutěží o nejlepší variantu. Jídlo je také oblíbené po večírcích, protože jeho sytost pomáhá zmírnit následky dlouhé noci.
Navzdory vysokému obsahu kalorií zůstává poutine oblíbeným komfortním jídlem. Můžete si ho připravit doma v tradiční podobě nebo experimentovat s vlastními přísadami. Ať už si ho dáte na ulici, v restauraci nebo si ho připravíte doma, poutine je symbolem quebecké pohostinnosti a kulinářské kreativity.

Poutine
Ingredience
Pokyny
-
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Míchejte 2 minuty, aby vznikla světlá jíška.
- Postupně přilévejte vývar, neustále míchejte, aby nevznikly hrudky.
- Přidejte worcesterskou omáčku, pepř a sůl. Vařte 5 minut do zhoustnutí.
- Na talíř naservírujte horké hranolky.
- Posypte mozzarellovými kousky.
- Přelijte horkou omáčkou.
- Ihned podávejte a užijte si autentickou chuť Kanady!
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 650kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 35g54%
- Nasycené tuky 12g60%
- Celkový obsah sacharidů 65g22%
- Vláknina 5g20%
- Cukry 2g
- Bílkovina 22g44%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.