Poutine

Porce: 4 Celkový čas: 1 hod Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Je ikonickým pokrmem kanadské kuchyně, který kombinuje křupavé domácí hranolky, sýr a bohatou gravy omáčku. Ačkoliv na první pohled vypadá jako obyčejný fast food, jeho historie sahá do 50. let 20. století a dodnes je předmětem diskuzí.

Původ poutine se přisuzuje provincii Québec, kde se objevilo v malých venkovských restauracích. Jedna z nejznámějších teorií říká, že pokrm vznikl ve vesnici Warwick, když si hosté objednali hranolky se sýrovými kousky dohromady. Majitel restaurace údajně prohlásil, že to bude „pěkný nepořádek“ – což ve francouzském quebeckém slangu znamená právě „poutine“. Omáčka gravy se k jídlu začala přidávat později, aby hranolky zůstaly déle teplé a chutné.

V průběhu let se stal oblíbeným po celé Kanadě a později i v USA. Dnes se objevuje nejen v běžných fast foodech, ale i v luxusních restauracích, kde se připravuje s kachním masem, lanýži nebo foie gras. Existují různé regionální varianty – v Montrealu je populární Montreal Smoked Meat Poutine, v západní Kanadě se podává s trhaným vepřovým masem, zatímco vegetariánské verze se objevují v Torontu.

Poutine je natolik populární, že se v Kanadě konají festivaly jako La Poutine Week, kde restaurace soutěží o nejlepší variantu. Jídlo je také oblíbené po večírcích, protože jeho sytost pomáhá zmírnit následky dlouhé noci.

Navzdory vysokému obsahu kalorií zůstává poutine oblíbeným komfortním jídlem. Můžete si ho připravit doma v tradiční podobě nebo experimentovat s vlastními přísadami. Ať už si ho dáte na ulici, v restauraci nebo si ho připravíte doma, poutine je symbolem quebecké pohostinnosti a kulinářské kreativity.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Poutine

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 40 mins Čas na vaření 20 mins Celkový čas 1 hod
Porce: 4

Ingredience

Pokyny

  1. Recept na domácí hranolky👉

    • V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Míchejte 2 minuty, aby vznikla světlá jíška.
    • Postupně přilévejte vývar, neustále míchejte, aby nevznikly hrudky.
    • Přidejte worcesterskou omáčku, pepř a sůl. Vařte 5 minut do zhoustnutí.
    • Na talíř naservírujte horké hranolky.
    • Posypte mozzarellovými kousky.
    • Přelijte horkou omáčkou.
    • Ihned podávejte a užijte si autentickou chuť Kanady!

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!


Nutriční hodnoty

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 650kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 35g54%
Nasycené tuky 12g60%
Celkový obsah sacharidů 65g22%
Vláknina 5g20%
Cukry 2g
Bílkovina 22g44%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.